top of page

J. Chalmers Doane,

een bron van inspiratie.

 

 

J. Chalmers Doane is geboren in Nova Scotia, in het uiterste oosten van Canada. Hij bracht duizenden studenten de liefde voor muziek bij. Van 1967 tot 1985 was hij Director of Music Education in het Halifax school district.

Doane beschouwde de ukelele als hét instrument om muzikaliteit te ontwikkelen: muziek theorie, gehoortraining, zingen, soleren, in groep musiceren. De ukelele was voor hem een volwaardig muziekinstrument, dat niet alleen een hele waaier aan emoties kan bespelen, maar waar je vooral heel veel speelplezier aan beleeft. 

 

Het charisma van Doane inspireerde vele andere muziekleerkrachten, zodat in de jaren 70 en 80 van de twintigste eeuw meer dan 50 000 schoolkinderen en volwassenen in Canada en de Verenigde Staten met de ukelele leerden musiceren.

 

 

 

 

 

 

Doane ontwierp ook een ukelele: de Northern JCD (zijn initialen). Bij het ontwerpen van de uk heb ik me laten inspireren door zijn ontwerp.

 

 

 

 

 

 

 

Kijk maar eens naar dit filmpje, waarin hij drie vragen beantwoordt. Zijn antwoord op de vraag 'Wat maakt de ukelele het perfecte instrument om muziek aan te leren?' (vanaf 1'25''), kon ik niet beter beantwoorden.

 

En hij eindigt met de wijze woorden: "now, go practice!"... 

bottom of page