top of page

Wat is UkjesMuziek?

Talloze onderzoeken wijzen uit dat muziek, en zeer in het bijzonder zingen, goed is voor zowat alles: taalontwikkeling, geheugen, welbevinden, noem maar op.

Maar, beste kleuterleid(st)ers, onderwijzers, hebben wij wel onderzoeken nodig om dat te weten? Zijn er kinderen die zingen niet leuk vinden? Die niet genieten van liedjes en dansen? Weten we niet allemaal dat je iets zoveel beter onthoudt, wanneer je ’t zingt? Is zingen en musiceren op zich niet fantastisch en verrijkend?

UkjesMuziek wil in iedere (kleuter)klas muziek brengen. ‘Ukjes’, dat kan je verstaan als ‘kleuter’, maar evengoed als afkorting van ‘ukelele’. Waarom nu juist de ukelele? Heel eenvoudig: omdat de ukelele veel makkelijker te bespelen valt dan de gitaar, en toch als begeleidend instrument genoeg kwaliteiten heeft om kinderliedjes te begeleiden. Met een vijftal akkoorden ben je al vertrokken voor alle liedjes in UkjesMuziek. En trouwens voor ongeveer alle kinderliedjes. Een ukelele is bovendien ontzettend handig in gebruik: geen draagriem nodig, past bijna in je boekentas (hoewel, hopelijk blijft de ukelele gewoon in de klas liggen, en krijgt ie de kans niet om stof te vergaren), het is zo licht dat je makkelijker kan meedansen en bewegen dan met een zwaarder instrument, als een gitaar of accordeon.

Is het wel nodig om liedjes te begeleiden? Een begeleidingsinstrument heeft heel wat voordelen: je zingt meteen de liedjes op een toonhoogte die passend is voor de kinderen. Dikwijls, als er gezongen wordt zonder begeleiding of toonopgave, worden de liedjes veel te laag gezongen, op een toonhoogte die dan wel past voor de juf, maar niet meteen voor de kinderen. Een begeleidingsinstrument erbij geeft bovendien veel meer ‘schwung’ aan het zingen.

Trouwens, het is voor kinderen in de lagere school een prima ‘instapinstrument’, ze leren het ontzettend vlot bespelen: hun kleinere vingers zijn niet zo geschikt voor de brede gitaarhals. En trouwens nummer twee: ukeleles zijn heel makkelijk zelf te bouwen. Vertrekkend van sigarenkisten als klankkast en wat afvalhout maakten we, in een viertal werkwinkels, heel goede ukeleles. Maar dat is een ander verhaal. UkjesMuziek richt zich (voorlopig nog) tot kleuterleid(st)ers en onderwijzer(essen), voor wie de stap naar de gitaar te groot is, en die weten: zingen is fantastisch.

Vandaar dit pleidooi om massaal ukeleles aan te schaffen in alle basisscholen.

De liedjes in UkjesMuziek zijn kleine, zotte niemendalletjes. Te gebruiken voor tussendoor, om goeie morgen te wensen, om in de kring samen te komen, het weer te bespreken, de dagen van de week te leren, de klas op te ruimen,… Liedjes met niet te veel pretentie, geen didactisch uitgewerkte lessen en handpoppen en choreografieën en kleurplaten. Dat laat ik over aan jou en aan jullie kinderen. Creativiteit genoeg om de liedjes naar jullie hand te zetten: maak er dansjes bij, verander naar hartenlust, maak stroofjes bij, haal er (ritme)instrumenten bij (boomwhackers zijn toffe dingen) en… zing.

De liedjes die ik maak zijn vrij te downloaden van de website, er zullen er regelmatig nog wat bijkomen. Wat nog toffer zou zijn: maak je zelf toffe muziekjes en wil je ze delen? Dan kunnen ze ook op deze website. Zo maken we een muzikale kleuterliedjesdatabank. Lukt het je niet om de liedjes op noten te zetten, of er ukelele-akkoorden bij te verzinnen? Zing het dan gewoon in, neem het op, stuur maar door en ik maak er graag iets van.

bottom of page